Sunday, December 30, 2012

Lens Apa Yang Sesuai Untuk Wedding (Majlis Perkahwinan)?


Lens Apa Yang Sesuai Untuk Wedding (Majlis Perkahwinan)?



Kalau sesiapa yang menceburi bidang fotografi ini banyak yang perlu dipelajari. Antaranya penggunaan kamera secara maksimum. Bukan setakat beli tetapi tidak explore setiap fungsi yang ada pada body kamera tersebut. 


Benda itu yang fyna alami ketika mula-mula memiliki kamera dslr. Sebab fyna tengok sama sahaja dengan kamera kompak yang lain. Tetapi tanggapan fyna jauh sekali. Setiap fungsi yang ada amat berbeza hasilnya. Antara rajin dengan tidak sahaja.





Untuk penggunaan lens pula, setiap lens mempunyai fungsi yang berbeza. Bezanya antara kita mahir atau tidak untuk menggunakan lens-lens tersebut.

Disebabkan fyna sudah lama meninggalkan bidang fotografi, sekarang fyna ingin mulakan kembali. Dan fyna kena buat banyak ulangkaji semula. Mungkin persoalan-persoalan dan masalah serta penyelesaian setiap masalah tersbut, fyna akan kongsikan di blog ini.


Untuk kali ini, persoalan yang selalu fyna hadapi sebelum ini ialah berkaitan dengan penggunaan lens untuk majlis perkahwinan dan seangkatan dengannya (pertunangan, merisik dan seangkatnya).






Lens Yang Sesuai Untuk Ambil Gambar Wedding



Berikut merupakan komen dan pendapat yang fyna cuba titik beratkan.

1. utk permulaan, guna kit lens 18-55 3.5-5.6 atau 18-70 3.5-4.5, dah advance boleh guna 17-50 2.8 atau 17-55 2.8 dan sebagainya
2. ada duit tambah 70-300 4-5.6, dah advance boleh guna 80-200 2.8 atau 70-200 2.8 vr dan sebagainya
3.ada duit lagi boleh tambah 10-20, 12-24,11-16 atau 10-24 dan sebagainya

Selain itu : 
1. untuk permulaan, try tamron 17-50mm f/2.8. -- general shooting
2. bila ada duit, tambah sigma 70-200mm f/2.8. -- candid shooting, blurr bekground.
3. bila ada duit, dan rasa tak cukup wide, invest beli 10-20mm -- creative angle, kalau ruang terlalu kecil untuk 30orang group shot.

atau kalau nak ringan,
1. kena beli 2 body.
2. body no. 1 letak 50mm f/1.8
3. body no. 2 letak 85mm 1/f.8
4. boleh consider lensa 35mm f/1.8.

 Ada juga pendapat yang seperti berikut : 
kalau nk buat gambo kawen, ako sarankan pakai aje 18-200. Kalau orang kata slow sebab start 3.5, ISO tinggi bleh compensate... lagipun, canon punye iso lagi clean dari nikon aper... ntuk gambo kawen, bukan la nk poster saiz pun...Kalau dengki sangat ngan noise, Noise Ninja ader... tak pun convert kepada BnW.
17-55 2.8 lebih kepada job dimana sharpness pada tahap pixel penting...
lagipun, stakat gambo sharp giler tapi print paling besar pun 8R, tak guner..... client tak tau perbezaannye pun....

Tips yang berguna dikongsi bersama dan fyna amat tertarik dengan info di SINI

Secara umum, saya membawa 3 jenis lens untuk setiap assignment, iaitu:1. 17-40mm f42. 70-200mm f2.83. 50mm f1.8
 Yang penting sekarang, kena buat revision balik benda-benda. Sangat penting. Note!!

7 comments:

Mus said... at May 28, 2013 at 10:20 PM

tips yang banyak membantu.. tq

Rose said... at December 9, 2013 at 2:45 PM

Trima ksih ya..... Sya bru msuk dlm bidng ni....

Photography said... at April 17, 2014 at 12:11 PM

salam kenal yaa..
thank you :)

Mohd Nazrol said... at October 8, 2014 at 10:43 AM

Terbaik...sgt berguna utk sy yg masih newbis kubis ni...

Nasiha Ndang said... at January 18, 2015 at 8:40 PM

Salam..terima kasih banyak2...info yg padat.syukurnya.lepas ni boleh bersifu pulak kot dgn kak fyna ni :) ..baru nk berkenalan dgn fotografi perkahwinan.

naz said... at May 7, 2017 at 9:13 PM
This comment has been removed by the author.
naz said... at May 7, 2017 at 9:13 PM

info yang bagus untuk berkongsi pengalaman..

Post a Comment